Lanthandeln

Lanthandeln i Ödestugu fanns redan i början av 1870-talet, första handlare på plats var förmodligen Johan Magnus Andersson med familj som skötte affären fram till 1907. Fastigheten uppfördes år 1870 i trä och innehåller 7 rum och kök plus en affärslokal, även kontor och lagerutrymmen fanns. På tomten var också en länga med bodar och ett stall där kundernas hästar sattes in medan affärerna gjordes upp. Senare uppfördes också en större magasinsbyggnad i två våningar.

I lanthandeln fanns förr allt som folket på landsbygden behövde. Förutom alla slag av specerier fanns också charkuterivaror som goda bräckkorvar och skallerkorvar. Dessa kom från Håkanssons charkuteri i Tenhult och levererades med halvsexbussen till Ödestugu liksom bröd från Appelkvists konditori.

I lanthandeln fanns också leksaker, porslin, tyger, sybehör, husgeråd, verktyg mm. Och i magasinen fanns järnvaror, färg, linolja, fotogen, djurfoder, utsäde och gödningsämnen.

Hushållen handlade oftast på ”bok”. Man skrev upp varorna vid varje köp och sedan betalade man en gång i månaden. Det var inte alltid som alla kunde betala hela månadssumman på en gång, ibland kunde man få vänta på betalning i långa tider.

Lite kuriosa hämtat från en kontobok 1930:
1 kg gula ärter 1:00
3 kg vetemjöl 1:32
1 kg bitsocker 0:54
1 kg strösocker 0:55
½ kg margarin 0:65
2 hg snus 0:64
½ kg kaffe 1:50
½ kg smör 1:30

Den sista personen som drev lanthandeln i Ödestugu var Margit Svensson. Hon bedrev verksamhet i affären till sin död 2004. Lanthandeln övertogs så småningom av Hembygdsföreningen och Sockenrådet i syfte att byggnaderna även fortsättningsvis skulle utgöra en samlingsplats för bygdens folk. Idag drivs lanthandeln av Hembygdsföreningen. Under Sommarkväll i Ödestugu, håller lanthandeln fortfarande öppet. Inredningen i huset är intakt, här finns en fotoutställning med kort från bygden som är över 100 år gamla, prydnadsföremål och möbler är från tiden då affärsverksamheten här försåg bygdens folk med det mesta. Och i likhet med svunna tider har du också möjlighet att införskaffa diverse godsaker i lanthandeln!

Läs mer här nedan >