Print

 

Vårt mål med Bagastugan i Ödestugu är att skapa en plats där man gör något tillsammans. Så hoppas vi att det blir! Det här är en stuga för bakning, matlagning & gemenskap! Trettondag jul hade vi 1:a spadtag och ett 45-tal personer var med när projektet kickades igång på allvar. Det har varit mycket aktivitet kring den gamla ladan under våren. Entreprenörer och daglediga har jobbat där under vardagarna och med några få undantag har det varit byggdag under vårens alla lördagar, då andra bybor gjort ett handtag.

Totalkostnaden för Bagarstugan är 810 000 kronor och tack vare våra sponsorer var projektet finansierat redan innan vi tog första spadtaget. Våra bidragsgivare är Crafoordska Stiftelsen, Arvsfonden, Sparbankstiftelsen Alfa, Ödestugu församling, Jönköpings kommun, Hembygdsföreningen & Sockenrådet. Stort tack alla ni som gör det här projektet möjligt!

Läs om byggstarten i JönköpingsPosten >>

Läs om ugnsbygget i JönköpingsPosten >>

Jönköpingsposten besöker oss inför invigningen >>

Jönköpingsposten refererar från invigningen >>

Läs om projektet på Arvsfondens hemsida >>

Nedan finns lite bilder från bygget!

Vi invigde Bagarstugan 22 juni 2016 och byn fick därmed en ny och mycket uppskattad mötesplats!

vecka 24_maggan

Så här en vecka före invigningen finns det fortfarande en del att greja med! Här målar Maggan pärlspontspanel i serveringsdelen av Bagarstugan.

vecka 24_göran

Göran monterar köket.

vecka 24_per-evert

Per-Evert ser till att arbetet flyter på. Dessa dagar är det folk här både på dagarna och kvällarna!

smed_owebb

Smeden Lars-Göran Larsson från Bodafors har gjort vindflöjen som snart kommer att pryda Bagarstugans taknock. Lars-Göran är en konstsmed som jobbar med traditionellt smide och bilden är tagen i hans smedja vid Emån. Lars-Göran är även en av sommarens hantverksutställare. Den 10 augusti visar han sitt smide på Sommarkväll i Ödestugu.

innertak

Målsätningen är att Bagarstugan ska inredas i lite äldre stil. Väggarna inne i serveringsdelen bekläs därför med pärlspont. Bosse och Nils är två av alla personer som ser till att drömmen om en Bagarstuga blir verklighet!

bakning

Varje lördag kl 10.30 är det fika i Sockenhuset. Då samlas alla som jobbar med Bagarstugan, en del är vid bygget medan andra kan var på annat håll för att måla eller förbereda andra moment. Men vid 10.30 samlas vi för paus och lite allmän uppdatering av projektet. Även personer som inte bygger, men kanske går en sväng i byn kommer gärna förbi på en kopp kaffe. Här förbereder en av byns barnfamiljer helgens byggfika!

läkt

Här målar Nisse läktbrädorna till husets långsida.

o-webb

 

ugnar

mur_o-webb

Gilbert Gustavsson från Taberg har varit murare hela sitt liv. Han har dock inte gjort denna sorts ugn innan men säger att detta är det roligaste projekt som han gjort!

o-webb

Husets hjärta tar form – en vedeldad stenugn av västerbottnisk modell! Denna lilla pjäs innehåller bland annat krossat glas och salt, två faktorer som ger ugnen en jämn värme som varar länge.

o-webb stallning

Här byggs ställning för att kunna sätta panel på långsidan.

jonathan_o-webb

Det händer mycket kring Bagarstugan just nu. Men det sker också mycket kring projektet på helt andra stället, något mindre publika för allmänheten. Här är en av alla vardagshjältar i detta projekt, Jonathan Karlsson som hjälper oss att ta fram en logga och annat underlag för framtida skyltar.

på hojden

 

besok

I lördags hade fick vi besök av Ulla och Philip Gunnarsson från Knutstorp. De bjöd även på gott förmiddagsfika – vilket var mycket uppskattat!

o-webb

o-webb2I lördags var det sex stora byggare och ett par mindre, som trotsade vind och snö och jobbade vidare med Bagarstugan. Ödestugus vardagshjältar!

onsdag_owebbI onsdags hade gänget vid Bagarstugan besök av både Backsippan & Prästkragen. Här är ett gäng från förskolan som kollar in läget. Studiebesöken är uppskattade stunder för såväl små som stora!

måla_webbHär målas den nya panelen!

backsippan_till ö-webb
Ett gäng från Backsippan inspekterar så gjutningen av plattan för utbyggnaden går rätt till!

grävning

Andreas Thorstensson och Håkan Karlsson, två lokala företagare hjälper till med snickerier och grävning.

spadtag_till ö-webb

Ett 45-tal personer var med när 1:a spadtaget togs på Trettondagen. Efter spadaget var det fika och information om Bagarstugan i Sockenhuset.