Kurs i ostkakebakning, 12 oktober
Välkommen till en dag med ostkaketillverkning! Jag heter Margareta Eskilsson och är en av Ödestugus lantbrukare. Jag har alltid tyckt om ostkaka och min svärmor lärde mig denna konst redan som ung. Lördagen den 12 oktober har jag bokat Bagarstugan i Ödestugu och då bakar jag gärna ostkaka med både erfarna och nybörjare! Mjölken och äggen kommer från vår gård, så mer närproducerade råvaror går inte att få!

Du bakar dina egna ostkakor som du sedan får ta med hem. Det finns 8-10 platser på denna kurs. Vi börjar kl 9.00 och håller på till ca 13.30. 
Kostnad 600:-/person. Fika och provsmakning ingår.
För anmälan och mer information kontakta: ericomargaretaeskilsson@gmail.com, 036-940 95.

Surdegsbakning, 19 oktober samt 7 december
Jag heter Romy Ehnert och i mitt hemland Tyskland har vi en lång tradition av att baka surdegsbröd. Att sprida den kunskapen ligger mig varmt om hjärtat och genom åren har jag “smittat” många i min bekantskapskrets att själv börja baka med surdeg. Att tillverka hälsosamt bröd utan några tillsatser är inte alls svårt och det smakar så mycket bättre! Den här kursen riktar sig till dig som har ingen eller lite erfarenhet med surdegsbakning och som är nyfiken på att upptäcka surdegens hemligheter. Tillsammans bakar vi sd frallor och bröd samt smarrig sd pizza till lunch. Vi använder både elugn och vedeldad stenugn. Ni kommer även att mala färskt fullkornmjöl i en stenkvarn och sätta en egen sd-start med det nymalda mjölet som ni får ta med hem för senare bak.

Under kursen varvar vi teori med praktik. Du kommer bland annat att lära dig:
– Hur man tillverkar olika slags sd
– Sd biologi
– Hantering o förvaring av sd
– Hur man använder sd
– Problembehandling
– Om mjölets roll

Datum: lör 19 oktober eller lör 7 december kl. 9.00 – ca. kl. 15.30 (samma kurs vid två olika tillfällen).
Kostnad: 800 kr/person. Det blir max 10 deltagare/kurs.
För anmälan och mer information kontakta: romy.ehnert@gmail.com, tel. 076-111 87 73. Mer info finns också på www.eldsjäl.net.
Ta med eget förkläde samt något som du kan transportera din surdeg i om du önskar ta med för eget bak.
OBS! Din anmälan är giltig när inbetalningen är gjord. Vid avbokning senare än en vecka före kurstillfället debiteras halva kursavgiften.
Välkommen!

kurs_sossoNorrlänska mjukkakor och tunnbröd, 9 november
Jag heter Sofie Rotstedt och är en av alla eldsjälar bakom Bagarstugan i Ödestugu. Idén om en bagarstuga kommer från Norrland. Det är det vanligt med en gemensamt ägd bagarstuga i byarna och till påsk, midsommar och jul står folk i kö för att få använda de gamla stenugnarna. Varje gång vi är i Norrland samlas släkt och vänner i bagarstugan. Vi brukar göra mjukkakor och tunnbröd och att jobba ihop en dag är ett mycket trevligt sätt att umgås. Jag delar gärna med mig av den traditionen!

Lördagen den 9 november bakar vi mjukkakor och tunnbröd i vår vedeldade stenugn i Bagarstugan. Brödet vi gör får ni ta med hem. Det behövs absolut inga förkunskaper utan kom som du är!

Det blir en kurs på lördag förmiddag och samma kurs igen på eftermiddagen, så välj det tillfälle som passar dig bäst. 
Det blir ca åtta kursdeltagare vid varje tillfälle.
Förmiddagspasset: kl 8.30 – 12.30, eftermiddagspasset: kl 14 – 18.00.
Kostnad: 500 kr/person. Fika ingår. Vid avbokning senare än en vecka debiteras halva kursavgiften.
För anmälan och mer information kontakta: sossorotan@hotmail.com, 070-610 48 02.

Nybörjarkurs i tillverkning av chokladpraliner, 16 november 
Har du alltid drömt om att få göra dina egna praliner? Då är det här kursen för dig! Jag heter Anna Weichelt, kommer från Jönköping och driver företaget Chokladkällan. Under kursen kommer du att få tillverka en ganache (fyllning), gjuta i chokladskal, locka, doppa i choklad och dekorera. Jag kommer också att visa hur temperering av choklad går till. Var och en kommer att få tillverka 20 praliner, som ni får med er hem i en fin ask.

Lördagen den 16 november kl. 9-12 alt 13.30-16.30. (Samma kurs vid två olika tillfällen.) Det blir 6-7 deltagare på respektive kurs.
Kostnad 600 kr/person. Fika ingår. Medtag förkläde och något att täcka håret med.
Anmälan och mer information: info@chokladkallan.se eller 073-053 47 54. 
Läs mer om Chokladkällan på https://chokladkallan.se

All verksamhet i Bagarstugan är ett samarrangemang med studieförbundet Vuxenskolan.